Слайд-шоу
Слайд-шоу

НОВИНИ

 

 

 

03 жовтня 2013 року
Відбулося засідання Ради Об’єднання «Укрхлібпром»

засідання Ради Об’єднання Укрхлібпром03 жовтня 2013 року відбулося засідання Ради Об’єднання «Укрхлібпром», на якому були  розглянуті питання щодо ситуації  на ринку  зерна, борошна та хліба, прогнозу роботи хлібопекарської галузі до кінця 2013 року і в I кварталі 2014 року.

Крім того, обговорювалася перспектива роботи підприємств галузі після підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та вступу в силу зони вільної торгівлі з ЄС.

В засіданні взяли участь заступник директора Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства Печенога О.П., директор юридичної фірми «Софія» Поліводський О.А., експерт міжнародної фінансової корпорації IFC, розробник проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів» Глущенко С.

Стосовно ситуації на ринку хліба генеральний директор об’єднання Васильченко О.М. відзначив поглиблення спаду виробництва хліба та хлібобулочних виробів: за 8 місяців поточного року в цілому по Україні обсяги виробництва знизилися на 7,6%.

Аналізуючи цінову ситуацію на ринку хліба та хлібобулочних виробів, Васильченко О.М. відмітив її стабільність: індекс споживчих цін на хліб (за даними Держстату) за травень-серпень 2013 року склав 100,2%.

В частині ситуації на ринку зерна та борошна було відзначено, що впродовж липня-вересня (з початку нового 2013/14 маркетингового року) ціни на зерно та борошно знизилися. 

Разом з тим, говорити про адекватне зниження цін на хліб передчасно та недоцільно.

  • Зокрема, немає підстав для зниження цін на хліб через фінансові показники роботи хлібопекарських підприємств.

За даними Державної служби статистики, за січень-грудень 2012 року в цілому підприємства по виду діяльності: виробництво хліба та хлібобулочних виробів отримали 268 млн. гривень збитків (39% підприємств працювали збитково).

За січень-березень 2013 року фінансовий результат - (мінус) 69 млн. гривень збитків.

  • Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» з 1 грудня 2013 року передбачається чергове  - на 6,2% (з 1147 до 1218 грн.) підвищення мінімальної заробітної плати.

За розрахунками Укрхлібпрому, зазначене підвищення заробітної плати при незмінних цінах на хліб призведе до зменшення досягнутого рівня рентабельності на 1,5 відсоткові пункти.

  • Зростають тарифи на електроенергію, ціни на допоміжну сировину, транспортні витрати.

Враховуючи перспективи підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, учасниками наради були обговорені  питання юридичних аспектів євроінтеграції.

Одним із питань наради, у зв’язку з необхідністю приведення законодавчих актів у сфері безпечності харчових продуктів до вимог законодавства ЄС, стало обговорення законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів».

ситуація на ринку зерна, борошна та хліба України прогноз роботи хлібопекарської галузі в Україні засідання членів Ради Об’єднання «Укрхлібпром»

З метою мінімізації можливих ризиків та забезпечення сприятливих умов для стабільної роботи підприємств галузі в умовах зони вільної роботи з ЄС Рада Об’єднання прийняла рішення, серед іншого, рекомендувати:

  • виконавчому апарату Укрхлібпрому посилити роботу з центральними органами виконавчої влади щодо зміни цінової політики на ринку хліба;
  • хлібопекарським підприємствам звернутися до державних адміністрацій щодо перегляду (збільшення) встановлених рівнів рентабельності виробництва регульованих видів хліба та направити вивільнені кошти виключно на фінансування робіт по впровадженню сучасних систем забезпечення якості і безпечності продукції;
  • фахівцям галузі спрямувати зусилля на приведення нормативно-технічної документації у відповідність до європейських вимог, а також приділити увагу впровадженню систем якості та безпечності харчової продукції на основі ISO та HASSP.