Слайд-шоу
Слайд-шоу

Новини

 

 

 

03 вересня 2014 року
Відбулося засідання Ради Об’єднання «Укрхлібпром»

засідання Ради Об’єднання «Укрхлібпром»

Враховуючи складну ситуацію, яка склалася на ринку зерна, та зміни в Порядку використання хлібопекарськими підприємствами борошна Аграрного фонду, Укрхлібпромом ініційовано та 03 вересня 2014 року проведено засідання Ради Об’єднання, в якому взяли участь директор Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України Куць О.П. та генеральний директор Аграрного фонду Кірюк О.Г.

Ключовими питаннями, що розглядалися під час засідання Ради Об’єднання, стали:

  • заходи щодо максимального використання борошна Аграрного фонду у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2014 р. № 381 «Про внесення змін до Порядку постачання та використання борошна, виробленого із зерна державного інтервенційного фонду»;

  • механізм отримання борошна вищого сорту з Аграрного фонду в умовах дії нового Порядку використання борошна;
  • запровадження перехідного періоду для підписання нових договорів з Аграрним фондом та налагодження поставок борошна від комерційних структур (для переходу хлібопекарських підприємств на новий механізм використання борошна Аграрного фонду);
  • питання прогнозних цін на борошно Аграрного фонду до кінця 2014 року і в 2015 році;
  • робота, що проводиться в частині забезпечення потреб галузі пшеницею відповідних хлібопекарських кондицій (у зв’язку із погіршенням в окремих регіонах якості збіжжя поточного врожаю та відсутності в ряді регіонів зерна пшениці 2 класу);
  • рекомендації щодо заходів по забезпеченню стабільності на ринку хліба в умовах зростаючого експорту зерна та збільшення цін на нього на внутрішньому ринку.

Аналізуючи ситуацію на ринку борошна та хліба, генеральний директор об’єднання Васильченко О.М. відмітив позитивну генеральний директор Аграрного фонду Кірюк О.Г.роботу Аграрного фонду впродовж 2013 року та в поточному році. Однак, враховуючи прогнозні ціни на борошно Агарного фонду до кінця 2014 року і в 2015 році, учасники засідання відмітили, що на першому етапі вони можуть бути непривабливими і не зможуть грати стабілізуючу роль на ринку хліба.

Відзначивши, що з введенням нового Порядку використання борошна Аграрного фонду зросте попит на борошно пшеничне першого і другого сортів та житнє, були надані пропозиції щодо переходу борошномельних підприємств на виробництво борошна відповідно до потреб хлібопекарських підприємств (в середньому по Україні виробляється хліба пшеничного - 44%, житнього та житньо-пшеничного – 32%, булочних виробів – 24%). Серед пропозицій, які можуть зіграти стабілізуючу роль на ринку хліба - збільшення виробництва хліба змішаної валки з використанням борошна пшеничного другого сорту. Відповідно, запропоновано збільшити виробництво борошна зазначеного сорту.

За словами генерального директора об’єднання Васильченка О.М., Зміна №2 до СОУ 15.8-37-00389676.559:2007 «Хліб із різних сортів пшеничного борошна та їх сумішей. Традиційний асортимент. Загальні вимоги», розроблена ЦВТЛ Укрхлібпрому, дасть можливість підприємствам розширити асортимент хліба змішаної валки з використанням борошна вищого сорту з Аграрного фонду.

У зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2014 р. № 381 Рада Об’єднання прийняла рішення, серед іншого:

  • звернутися до Міністерства аграрної політики та продовольства України з пропозиціями про перехід борошномельних підприємств на виробництво борошна по сортах відповідно до потреб хлібопекарських підприємств, а також  про запровадження перехідного періоду для введення нового механізму використання борошна Аграрного фонду;
  • ситуація на ринку борошна та хлібадиректор Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України Куць О.П.рекомендувати керівникам хлібопекарських підприємств переглянути асортимент хлібобулочних виробів та розглянути питання щодо можливості виробництва хліба змішаної валки з використанням борошна вищого сорту з Аграрного фонду.

 

 

 

<< Назад