Слайд-шоу
Слайд-шоу

Новини

 

 

 

07 червня 2012 року

В Антимонопольному комітеті України відбулося засідання круглого столу
на тему: «Обговорення проекту Загальнодержавної програми розвитку
конкуренції в Україні на 2013 – 2023 роки».

07 червня 2012 року в Антимонопольному комітеті України відбулося засідання круглого столу на тему: «Обговорення проекту Загальнодержавної програми розвитку конкуренції в Україні на 2013 – 2023 роки».

Під час круглого столу, в якому взяли участь представники органів влади та бізнесу, був презентований розроблений Антимонопольним комітетом України проект Загальнодержавної програми розвитку конкуренції в Україні на 2013 – 2023 роки.

В ході обговорення зазначеної програми серед основних чинників обмеження конкуренції на ринку хліба були відзначені наступні:

  • адміністративне регулювання й стримування цін на хліб, що виробляється промисловими хлібозаводами;
  • відсутність державної підтримки промислових виробників хліба;
  • конкурентні переваги виробників хліба, що оподатковуються за спрощеною системою.

Як наслідок, тенденція до скорочення обсягів виробництва хліба та хлібобулочних виробів, що виробляються промисловими хлібопекарськими підприємствами, поглиблюється. Так, за даними Державної служби статистики, за 4 місяці 2012 року в Україні було вироблено хлібобулочних виробів на 5 відсотків менше, ніж у відповідному періоді минулого року. Кількість хлібопекарських підприємств, що звітують перед органами статистики, із року в рік зменшується.

Співставлення фактичних обсягів виробництва і фактичних обсягів споживання хліба та хлібобулочних виробів свідчить, що 37 відсотків зазначеної продукції виробляється промисловими хлібозаводами. 63 відсотки обсягів споживання залишаються поза статистичною звітністю. І ця частка щороку збільшується.

Проектом плану заходів на виконання Загальнодержавної програми розвитку конкуренції в Україні на 2013 – 2023 роки передбачається:

  • поступовий перехід на вільне ціноутворення на ринках хліба та хлібобулочних виробів (номер заходу - 3.5.11);
  • лібералізація системи державного регулювання цін на хліб та хлібобулочні вироби, запровадження адресної дотації соціально-незахищених верств населення (номер заходу - 4.2.12);
  • формування механізму відшкодування малозабезпеченим верствам населення різниці в цінах на хліб у разі їх зростання шляхом виділення у Державному бюджеті спеціальної статті (номер заходу - 4.2.13).

Проект Загальнодержавної програми розвитку конкуренції в Україні на 2013 – 2023 роки та проект плану заходів на виконання цієї програми розміщено на веб-сайті Антимонопольного комітету України.

<< Назад