Слайд-шоу
Слайд-шоу

НОВИНИ

 

 

 

08 серпня 2013 року
Відбулося засідання Ради Об’єднання «Укрхлібпром»

08 серпня 2013 року відбулося засідання Ради Об’єднання «Укрхлібпром», на якому було заслухано звіт генерального директора Васильченка О.М. про підсумки роботи хлібопекарських підприємств об’єднання «Укрхлібпром» у I півріччі 2013 року, розглянуто питання щодо ситуації на ринку зерна та борошна і перспектив роботи хлібопекарських підприємств у II півріччі 2013 року.

У своєму виступі Васильченко О.М. відзначив збереження тенденції  до зниження обсягів виробництва хліба та хлібобулочних виробів: за 6 місяців поточного року в цілому по Україні зазначений показник становив 7,5%.
Аналізуючи цінову ситуацію на ринку хліба та хлібобулочних виробів, Васильченко О.М. відмітив її стабільність: індекс споживчих цін на хліб (за даними Держстату) за 6 місяців 2013 року склав 102,2%. Проте це збільшення цін відзначалося впродовж січня-квітня п.р.  (ІСЦ на хліб за 4 місяці 2013 року – 102,1%). В цей же період ціни на пшеничне борошно на внутрішньому ринку, за даними АПК-Інформ, зросли в межах 4-6%. Крім того, щомісячно на 1-1,5% зростали витрати на оплату енергоносіїв, з 1 січня 2013 року на 1,1% (з 1134 до 1147 грн.) збільшено законодавчо встановлений рівень мінімальної заробітної плати.

Тобто незначне зростання цін на хліб з початку 2013 року було обумовлено об’єктивними факторами.

В частині ситуації на ринку зерна та борошна Васильченко О.М. відзначив, що з початком нового 2013/14 маркетингового року намітилася тенденція до зниження цін на зерно та борошно.  Проте  при зниженні цін на зерно в межах 30% (до 1520 грн. за 1 тонну пшениці 3 класу) ціни на пшеничне борошно знизилися за цей період на 4-8%.

Проаналізувавши підсумки роботи підприємств хлібопекарської галузі у I півріччі 2013 року, а також поточну ситуацію на ринку зерна, борошна та хліба,  Васильченко О.М. відмітив, що проблеми, які накопичилися в хлібопекарській галузі, не вирішуються.

Відбулося засідання Ради Об’єднання «Укрхлібпром» Відбулося засідання Ради Об’єднання «Укрхлібпром» Відбулося засідання Ради Об’єднання «Укрхлібпром»

Учасники засідання в ході обговорення висловили стурбованість тим, що рівні рентабельності, які встановлюють на виробництво регульованих сортів хліба обласні державні адміністрації, не забезпечують ефективного функціонування підприємств. Нерівні умови для всіх виробників хліба призводять до того, що промислові хлібопекарські підприємства втрачають ринки збуту своєї продукції.

При обговоренні умов Меморандуму порозуміння між органами виконавчої влади, виробниками хліба та хлібобулочних виробів і закладами мережевої торгівлі від 02 липня 2013 року учасники засідання відзначили, що він був підписаний без відповідної підготовчої роботи та громадського обговорення,  умови даного Меморандуму не враховують інтереси регіонів, невизначений механізм приєднання виробників хліба до Меморандуму.

Враховуючи зазначене та з метою забезпечення рівних умов для всіх підприємств галузі, Рада Об’єднання прийняла рішення, серед іншого, звернутися до Прем’єр-міністра України з проханням про зустріч на рівні Кабінету Міністрів України з виробниками хліба та хлібобулочних виробів з регіонів з метою обговорення питань, що виникають під час опрацювання даного Меморандуму та приєднання до нього.