Слайд-шоу
Слайд-шоу

Новини

 

 

 

01 лютого 2012 року

В Міністерстві аграрної політики та продовольства України проведено нараду з питання забезпечення стабільної цінової ситуації на ринку хліба

01 лютого 2012 року в Міністерстві аграрної  політики та продовольства України під головуванням заступника Міністра Сеня О.В. було проведено нараду з питання забезпечення стабільної цінової ситуації на ринку хліба.

В нараді взяли участь представники міністерства, Національної академії аграрних наук України, Інституту аграрної економіки, керівники Аграрного фонду, Державної продовольчо-зернової корпорації, об’єднань та підприємств хлібопекарської галузі.
Відкриваючи нараду, у вступному слові Сень О.В. відзначив, що такі фактори, як:

  • високий урожай зернових у поточному маркетинговому році, в тому числі продовольчого зерна,
  • тимчасове запровадження експортного мита на зерно, завдяки чому експорт продовольчого зерна у поточному МР зменшився порівняно з минулорічним на 0,5 млн. тонн,
  • достатні ресурси зерна в Аграрному фонді забезпечують стабільність на ринку зерна і борошна та є сприятливими для хлібопекарів.

За словами заступника Міністра, проводиться постійний моніторинг наявності та руху зерна, і, незважаючи на несприятливі погодні умови восени 2011 року, обсяги зерна в наступному маркетинговому році з урахуванням перехідних залишків будуть достатніми для повного задоволення потреб внутрішнього ринку.

Враховуючи особливу значимість хліба, зазначив Сень О.В., важливо зберегти стабільність на ринку хліба.  Мета наради – проаналізувати ситуацію на ринку хліба та узгодити заходи щодо забезпечення стабільних цін на сорти хліба масового вжитку та підтримки виробників хліба.

Директор Департаменту продовольства Куць О.І., аналізуючи цінову ситуацію, відзначив, що з 13,5% зростання індексу споживчих цін на хліб у 2011 році майже 12% зростання відзначалося впродовж січня-серпня. В цей же період ціни на борошно зросли в межах 20-28 відсотків. Впродовж вересня-жовтня 2011 року незначне зниження цін на борошно, яке мало місце в цей період, було  нівельовано збільшеними тарифами на газ та розміром мінімальної заробітної плати. Разом з тим, ціни на сорти хліба масового вжитку у вересні-грудні минулого року залишалися незмінними. При цьому дані Державної служби статистики свідчать про складний фінансовий стан хлібопекарських підприємств.

Куць О.І. повідомив, що з метою забезпечення стабільності на ринку хліба та створення сприятливих умов для діяльності виробників хліба Мінагрополітики, враховуючи пропозиції галузевих формувань, в тому числі Укрхлібпрому, підготували проекти відповідних Урядових рішень. В даний час вони доопрацьовуються у структурних підрозділах міністерства, після чого будуть направлені Кабінету Міністрів України.

Директор департаменту наголосив на доцільності продовження роботи по забезпеченню хлібопекарських підприємств борошном, особливо житнім, враховуючи обмежені його ресурси.

Голова Ради Об’єднання «Укрхлібпром» Васильченко О.М. у своєму виступі відзначив, що, за оперативними даними Державної служби статистики, у 2011 році в Україні було вироблено 1694 тис. тонн хліба та хлібобулочних виробів, що на 2,2% менше, ніж у  попередньому році (у 2010 році зменшення порівняно з попереднім, 2009 роком, становило 1,1%).

Зростання цін на регульовані види хліба, за даними моніторингу Держцінінспекції, становило у минулому році 4-5%.

2011 рік, за словами Васильченка О.М., був складним для галузі. Інтервенції борошна з Агарного фонду, які практично здійснювалися лише впродовж березня – червня 2011 року, не могли виконувати стабілізуючу роль на ринку хліба, оскільки ціни на борошно Аграрного фонду, встановлені у II півріччі минулого року, перевищували ринкові ціни.

В таких умовах при відсутності будь-якої підтримки зі сторони держави фінансовий стан хлібопекарських підприємств із року в рік погіршується. Так, за даними Державної служби статистики, за 10 місяців 2011 року 41% підприємств одержали 416 млн. гривень збитків, тоді як у 2010 році 37% підприємств були збитковими, отримавши 99 млн. гривень збитків.

З 1 січня 2012 року на 3,8% зросли ціни на природний газ для промислових споживачів, на 6,9% збільшено рівень мінімальної заробітної плати.

Зростання собівартості виробництва лише за рахунок цих двох факторів становить (розрахунково) 4-5 коп. на 1 кілограмі хліба та хлібобулочних виробів.

Крім того, за даними хлібопекарських підприємств, відзначається зростання тарифів на електроенергію, цін на додаткову сировину, зокрема на дріжджі.

В таких умовах адміністративне регулювання й стримування цін на хліб, що виробляється промисловими хлібозаводами, конкурентні переваги виробників хліба, що оподатковуються за спрощеною системою, відсутність державної підтримки промислових виробників хліба призводить до того, що хлібозаводи, не витримуючи конкуренцію з пекарнями та малими підприємствами, втрачають ринки збуту.

Співставлення фактичних обсягів виробництва і фактичних обсягів споживання хліба та хлібобулочних виробів (виходячи з мінімальних норм споживання) свідчить, що 37% зазначеної продукції виробляється промисловими хлібозаводами, 63% обсягів споживання залишаються поза статистичною звітністю.

При цьому саме промислові виробники хліба гарантують якість своєї продукції, стабільні ціни та несуть відповідальність за безперебійне забезпечення населення хлібом і соціальний спокій в суспільстві.

2012 – рік особливий, у зв’язку з проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу та виборів до Верховної Ради України. І сьогодні хлібопекарська галузь особливо потребує підтримки зі сторони держави.

На сьогодні вимагають нагального вирішення наступні питання:

  • Забезпечення хлібопекарських підприємств борошном з державного інтервенційного фонду в обсягах, які відповідають обсягам виробництва регульованих видів хліба по кожному підприємству, та за цінами, нижчими від ринкових; оплату за борошно Аграрного фонду здійснювати не на умовах попередньої оплати, а по факту його поставки.
  • З метою поповнення обігових коштів хлібопекарських підприємств передбачити для них пільги, зокрема оплату вартості газу та електроенергії здійснювати згідно з договорами плановими платежами з проведенням повних розрахунків за спожиті газ та електроенергію після закінчення розрахункового  періоду.
  • Запровадити (наприклад, на 5 років) спеціальний режим оподаткування ПДВ для підприємств хлібопекарської галузі на зразок того, який на даний час діє у сфері сільського та лісового господарства – нарахована сума податку на додану вартість залишається у розпорядженні хлібопекарських підприємств і  спрямовується ними на технічне переоснащення та інші виробничі цілі.

Пропозиції щодо врегулювання цих питань неодноразово надавалися Об’єднанням «Укрхлібпром» в зверненні до Президента України, Заяві Антимонопольному Комітету України, листах Міністерству аграрної політики та продовольства України.  В розроблених Мінагрополітики проектах нормативно-правових актів ці пропозиції, як відзначив Васильченко О.М., в основному враховані.

Заступник генерального директора Аграрного фонду Лобас С.В. у своєму виступі зазначив, що на сьогодні Аграрний фонд має на балансі 1,3 млн. тонн продовольчого зерна, в тому числі 100 тис. тонн жита. Особливо актуальним є відпуск житнього борошна за цінами, нижчими від ринкових. Наявні обсяги зерна та можливість додаткової закупівлі його гарантують, за словами представника Аграрного фонду, стабільні ціни на зерно та борошно до кінця року.

Учасниками наради була висловлена стурбованість тим, що якість борошна Аграрного фонду не завжди відповідає належним показникам.  Хлібопекарські підприємства не мають можливості залучати кредити, оскільки кредитні ресурси у банках відсутні, а відсоткові ставки надто високі.

У своєму виступі Віце-президент Національної академії аграрних наук України Сичевський М.П. відзначив, що ціни на хліб має регулювати ринок, а для підтримки малозабезпечих верст населення доцільно запровадити адресну дотацію.

У заключному слові заступник Міністра Сень О.В. ще раз наголосив на необхідності забезпечення стабільної ситуації на ринку хліба та запевнив, що міністерством вживаються всі необхідні заходи щодо:

  • формування достатніх ресурсів зерна в Аграрному фонді,
  • здійснення моніторингу наявності зерна, особливо жита, та надання відповідної інформації виробникам,
  • збереження стабільних тарифів на перевезення зерна залізницею,
  • сприяння запровадженню енергозберігаючого обладнання та технологій,
  • прийняттю Урядових рішень по забезпеченню ефективного функціонування хлібопекарських підприємств.

<< Назад