Слайд-шоу
Слайд-шоу

Новини

 

 

 

20 лютого 2015 року

В Міністерстві аграрної політики та продовольства України проведено нараду з питання забезпечення хлібопекарських підприємств борошном Аграрного фонду

20 лютого 2015 року за ініціативою Укрхлібпрому в Міністерстві аграрної  політики та продовольства України під головуванням заступника Міністра Лапи В.І. було проведено нараду з питання забезпечення хлібопекарських підприємств борошном Аграрного фонду.

В нараді взяли участь представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Аграрного фонду та хлібопекарської галузі.

Відкриваючи нараду, у вступному слові Лапа В.І. відзначив, що в умовах зростання ринкових цін на зерно та борошно постачання хлібопекарським підприємствам борошна з Аграрного фонду, зокрема і для виробництва хліба простих рецептур, покликано стабілізувати ситуацію на ринку хліба.

Обмеження експорту продовольчої пшениці до кінця маркетингового року в обсязі 1,2 млн. тонн  виключає, за словами Лапи В.І., дефіцит зерна на внутрішньому ринку.

Враховуючи інфляційні процеси, які мають місце в країні другий рік поспіль, заступник Міністра рекомендував хлібопекарським підприємствам частково самостійно формувати ресурси зерна для виробництва хліба.

Голова Ради Об’єднання «Укрхлібпром» Васильченко О.М. у своєму виступі відзначив, що при зростанні цін на борошно з початку поточного року в межах 40% адекватне зростання цін на хліб за умови відсутності інтервенцій  борошна з державних ресурсів може привести до соціального вибуху в суспільстві.

Васильченко О.М. акцентував також увагу на тому, що для отримання хлібопекарського борошна з відповідними показниками якості необхідно зерно з масовою часткою клейковини понад 23%, що відповідає, згідно з нормами чинного ДСТУ 3768:2010, критеріям пшениці 2 класу.

Разом з тим, такі фактори, як співвідношення продовольчого та фуражного зерна в загальному обсязі на користь фуражного зерна, низька класність наявного зерна через ураження його фузаріозом та клопом-черепашкою, високий експортний попит на продовольчу пшеницю створюють ризики в забезпеченні хлібопекарських підприємств сировиною належної якості.

В ході обговорення представники хлібопекарських підприємств висловили стурбованість з приводу наявності на внутрішньому ринку продовольчого зерна та різкого зростання цін на борошно – основну сировину для хлібопечення.

Т.в.о. голови правління ПАТ «Аграрний фонд» Радченко А.А. поінформував учасників наради, що укладання довгострокових контрактів між Аграрним фондом і виробниками хліба сприятиме більш ефективній його роботі, оскільки дасть можливість завчасно та раціонально здійснити переміщення зерна в межах України та сформувати помольні партії.

Він зазначив, що ПАТ «Аграрний фонд» чекає від хлібопекарських підприємств заявки на найближчі 6 місяців на придбання борошна, зокрема і для виробництва хліба простих рецептур.

У заключному слові заступник Міністра Лапа В.І. ще раз запевнив, що міністерством вживаються всі необхідні заходи щодо:

формування достатніх ресурсів зерна в Аграрному фонді,

здійснення моніторингу експорту продовольчої пшениці з метою своєчасного вжиття обмежувальних заходів,
оптимізації витрат на переробку зерна,

пріоритетного надання хлібопекарським підприємствам права купувати борошно через аграрну біржу за цінами, нижчими за ринкові,

відновлення роботи ПАТ «Аграрний фонд» щодо забезпечення промислових хлібопекарських підприємств борошном за фіксованими цінами.

<< Назад