Слайд-шоу
Слайд-шоу

Новини

 

 

 

Панельна дискусія -
«Реформування системи державного регулювання цін на харчові продукти»

Торгово-промислова палата України за ініціативи Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, спiлъно з Американською торгівельною палатою в Україні провела панельну дискусію на тему: «Реформування системи державного регулювання цін на харчові продукти», яка пройшла в діловій і конструктивній обстановці 7 липня 2016 року.

Участь у заході взяли представники бізнесу, галузевих асоціацій, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної регуляторної служби (ДРС), Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (ДПСС) та Антимонопольного комітету (АМКУ).

Максим Нефьодов - заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України, повідомив, що на сайті Мінекономрозвитку розміщено для громадського обговорення текст змін до постанови № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)». При цьому Мінекономрозвитку наполягає навіть на ще більш радикальному рішенні - повному скасуванні цінового регулювання як явища. «Це було б набагато ефективніше з точки зору ринку».

Геннадій Чижиков - Президент ТПП України, звернув увагу на те, що скасування цінового регулювання - це непросте і чутливе питання. Виникає необхідність у підтримці соціально незахищених верств населення. Успішні приклади таких програм є, наприклад, у США чи Бразилії, де здійснюється пряма адресна підтримка сімей з невеликим прибутком.

Володимир Семенихін - Директор департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Мінекономрозвитку, акцентував: дослідження показують, що ціни на продукти, які штучно регулюються, ростуть на 20% швидше, ніж відпущені ціни.

Володимир Лапа - голова Держпродспоживслужби, відмітив, що мораторій на перевірки, який було введено у 2015 році, довів, що ринок в змозі самостійно регулюватись.

Микола Мороз – директор Департаменту продовольства Мінагрополітики,  акцентував, що міністерство виступає за скасування цінового регулювання. Жоден бізнес не піде на підвищення ціни, тому що б'ється з конкурентом за споживача. А от інвестувати у нове виробництво не стане, доки не буде створено рівних  і прозорих умов для всіх  виробників.

Ксенія Ляпіна  - Голова Державної регуляторної служби (ДРС), додала, що боротьба з ціновим регулюванням триває не менше 10 років. «Коли в Радянському союзі всі ціни встановлювалися державою, це мало логіку, хоча й не мало економічного сенсу, бо в результаті ми мали дефіцит. Сьогодні поле регулювання зменшилось, тим не менш перелік «соціальних» товарів залишився. Тому регулювання цін в пострадянському контексті треба позбутися».

Від хлібопекарської галузі участь у обговоренні приймали: Олександр Васильченко – Генеральний директор, Голова Ради Об’єднання  «Укрхлібпром»), Сергій Портянко – Генеральний директор ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» член Ради Об’єднання  «Укрхлібпром», Олексій Пучков- директор ТОВ «Урожай» (м. Запоріжжя),  Володимир Череда – Президент Всеукраїнської асоціації пекарів.

Олександр Васильченко - Генеральний директор, Голова Ради Об’єднання  «Укрхлібпром» у своєму виступі зазначив, що на сьогодні в результаті тривалого адміністративного регулювання (якому  підлягає близько 70 відсотків хліба, що виробляється промисловими підприємствами) в хлібопекарській галузі накопичилася низка проблем, які вимагають нагального вирішення.

Серед них:

  • стійка тенденція до зниження обсягів виробництва хліба та хлібобулочних виробів;
  • розширення тіньового ринку хліба ( відповідно у цих рігіонах спостерігається і вищий рівень  цін на хліб);
  • збитковість майже кожного третього промислового хлібопекарського підприємства;
  • відсутність коштів на технічне переоснащення, впровадження енергозберігаючих технологій, розробку сучасних  систем забезпечення якості і безпеки продукції;
  • висока енергоємність хлібопекарського виробництва через зношеність основних засобів;
  • цінові диспропорції на аналогічні сорти хліба в розрізі регіонів;
  • непривабливість галузі для інвесторів через її збитковість;
  • низька заробітна плата;
  • висока плинність кадрів, зумовлена недостатньою мотивацією до роботи на підприємствах хлібопекарської галузі.

Цінове регулювання в нинішніх умовах  неефективне. В силу адміністративного регулювання порушується соціальна справедливість: в деяких регіонах з низьким рівнем доходів населення  ціни на хліб (за даними Держкомстату) вищі  за середні по Україні. Об’єднання «Укрхлібпром» наполягає на відміні Постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року №1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)». Ми вважаємо найбільш правильним  рішенням буде застосування адресної допомоги малозабезпеченим верствам населення. Разом з тим, аналіз ринків хліба в Україні показує, що відміна даної постанови не призведе до різкого підняття цін на хліб у зв’язку з високою конкуренцією, що існує між виробниками хліба та хлібобулочних виробів.

В подальшому це сприятиме  більш ефективному функціонуванню  та розвитку підприємств хлібопекарської галузі і забезпечить, зважаючи на важливе соціальне значення, доступність хліба та хлібобулочних виробів для кожного громадянина України.

<< Назад