Слайд-шоу
Слайд-шоу

Новини

 

 

 

З 4 квітня в Україні вступили в силу нові правила контролю за
дотриманням законодавства про харчові продукти.

З 4 квітня набрав чинності Закон України від 18.05.17 р. № 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» в частині можливості перевірок бізнесу без повідомлення власників. Також закон вводить новий формат періодичності перевірок. Підприємства перевірятимуть в залежності від ступеня ризику для життя і здоров'я людей. Так підприємства, які віднесені до високого ступеня ризику, будуть перевірятися раз на квартал.

Нова система контролю якості і безпеки харчових продуктів – це коли держава перестає диктувати підприємствам, що і як робити, а тільки контролює, щоб продукція, яка випускається, була безпечною для людини.

Відповідно до цього закону інспектори проводитимуть перевірки згідно з уніфікованим актом перевірок. Документ буде містити вичерпну кількість питань для перевірки і буде публічним.

Одночасно закон вводить норму, згідно з якою інформація про підприємство, на якому була виявлена ​​небезпечна продукція, буде публікуватися на сайті Держпродспоживслужби.

Закон посилює санкції для порушників. Сума штрафу для юридичних осіб, в залежності від правопорушення, може досягати 70 000 гривень.

Якщо це буде представляти  загрозу для життя і здоров'я, то інспектор має право прийняти рішення про тимчасове припинення роботи підприємства на термін до 10 робочих днів. Зупинка роботи на більший термін здійснюється тільки за рішенням суду.

Перевірки можуть проходити не тільки на виробництві, а й на складах і магазинах. Закон передбачає відеофіксацію перевірок, як інспекторами, так і власниками.

У разі надходження звернення громадянина про порушення в сфері безпеки харчових продуктів Держпродспоживслужба вправі здійснювати позапланові перевірки без отримання згоди органу державної влади.

Законом передбачається 5-річний перехідний період щодо оснащення пунктів пропуску на кордоні для здійснення перевірок продуктів.

<< Назад