Слайд-шоу
Слайд-шоу

Зустріч з Міністром аграрної політики та продовольства України

 

 

 

Зустріч з Міністром аграрної політики та продовольства України.

29 квітня 2021 року Торгово-промисловою палатою України було організовано онлайн-зустріч (платформа ZOOM)  з Міністром аграрної політики та продовольства України Романом Лещенко. 

У зустрічі прийняли участь представники регіональних відділень ТПП та члени Комітету підприємців агропромислового комплексу при ТПП (Олег Юхновський). Об’єднання «Укрхлібпром» також прийняло участь у цій зустрічі (Олександр Васильченко).

Міністр виступив з короткою інформацією щодо цілей і задач відновленого  Міністерства аграрної політики та продовольства України. Відмітив, що  28.04.2021р. 284 голосами  Верховна Рада прийняла в цілому законопроект «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» №2194. Законопроект, зокрема, передбачає передачу землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) до комунальної власності сільських, селищних, міських рад.

Основними задачами Міністерства Міністр зформулював так:

  • Земельна реформа;
  • Меліорація земель;
  • Продовольча безпека. Сприяння  глибокої переробки сільськогосподарської продукції;
  • Нарощування експорту зернових культур. 

Голова Комітету підприємств Олег Юхновський розповів про задачі  Комітету АПК при ТПП України.

Серед іншого звернуто увагу на необхідність підтримки  виноробства та бджолярства. Рекомендовано підтримати проект закону №3131 щодо створення підприємницької діяльності на селі.

Піднято питання стосовно підтримки харчових підприємств:

  • Недопустимість державного регулювання;
  • Адресна дотація малозабезпеченим верствам населення.

Зупинилися на взаємовідносинах харчових виробництв та торговельних мереж про що вже давно  ведеться мова: упорядкувати  взаєморозрахунки, усунути недобросовісні «побори» з поставщиків, не перешкоджати  встановленню економічно обґрунтованих цін.

Міністр Роман Лещенко завірив, що більшість проблем йому відомо і він сприятиме їх вирішенню.

По взаємовідносинах промислових підприємств і торговельної мережі  він заявив: «Ситуація «перезріла», її необхідно вирішити». Також пообіцяв ініціювати розгляд на  засіданні Верховної Ради України Закону «Про внутрішню торгівлю».

По соціально значущих продуктах харчування – думка Міністра: Встановити знижену ставку ПДВ, як це робиться в багатьох країнах ЄС.

Висловив думку про підтримку сільгоспвиробників та переробників зниженням адміністративних і податкових навантажень.

Очікуємо повноцінної та цілеспрямованої роботи знову створеного Міністерства, направленого на ефективну роботу аграрного сектору й  захищення внутрішнього ринку вітчизняними продуктами харчування за доступними  цінами та відмінної якості.

<< Назад