Слайд-шоу
Слайд-шоу

Здобутки з науково-практичної конференції
НУХТ «Іноваційні технології у хлібопекарському виробництві»

 

 

 

Здобутки з науково-практичної конференції НУХТ
«Іноваційні технології у хлібопекарському виробництві».

В своєму виступі «Хліб в умовах сьогодення» на VІІІ-й Міжнародній спеціалізованій науково-практичній конференції «Інноваційні технології у хлібопекарському виробництві», професорка НУХТ Віра Іванівна Дробот привернула увагу до доцільності використання у рецептурах хлібобулочних виробів борошна інших круп’яних культур кукурудзи, гречки, рису, проса, та промислового виробництва продукції за технологією, що забезпечує придання виробам оздоровчих властивостей. Такий хліб буде корисним для харчування воїнів після поранень на період лікування і реабілітації.

З цього напрямку актуальною на конференції була доповідь Ігоря Коваленка і Анатолія Пилипенка, які запропонували технічно-апаратурне рішення (рис.1) щодо обладнання безперервного приготування пшеничного тіста, а також тіста з суміші пшеничного борошна з борошном круп’яних і бобових культур.

Іноваційні технології у хлібопекарському виробництві

Рис.1. Технологічно-апаратурна схема системи безперервного замішування тіста за технічним рішенням Ігоря Коваленка. 2 - безперервні дозатори борошна;
6 - безперервні дозатори для закваски і рідких компонентів;
7 - тістомісильна машина безперервної дії.

Автори повідомили, що виробничі випробування обладнання проходять зараз в Україні і показують позитивний результат.

Доповідь отримала схвалення у оргкомітету і учасників конференції. Підтримують також розробку нового обладнання для безперервного тістоприготування провідний спеціаліст кафедри обладнання для харчових технологій Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя, д.т.н.,професор І.Я.Стадник і д.т.н., завідувачка відділу технологій хліба та біотрансформації зернових продуктів Інституту продовольчих ресурсів НААН О.В.Науменко. Вони запропонували адаптувати це обладнання під реалізацію двохфазного способу приготування тіста на густих опарах з добавленнями борошна зернових культур (вівса,гречки, кукурудзи, пшона).

Змістовним на конференції був виступ члена оргкомітету конференції, Генерального директора «Укрхлібпрому» О.М.Васильченка, який розповів про роботу у сучасних умовах хлібопекарських підприємств, окреслив перспективи і проблеми розвитку хлібопекарської галузі, відмітивши необхідність виготовлення в Україні критичного технологічного обладнання для неї. В спілкуванні після конференції з журналом «Світ продуктів» Олександр Миколайович привернув увагу до доповіді О.В.Науменко щодо застосування хлібопекарських заквасок для виробництва хлібобулочних виробів. Їх використання дозволяє збагачувати продукт харчовими волокнами, покращує засвоюваність білку, зменшує вміст антихарчових факторів і навіть знижує глікемічний індекс кінцевої продукції.

Він також відмітив що система безперервного замішування тіста Ігоря Коваленка,про яку доповідав на конференції Анатолій Пилипенко, без сумніву зацікавить виробників хлібобулочної продукції,бо призначається на зміну застарілого тістоготувального агрегату безперервної дії И8-ХТА-12.

тістоготувальний агрегат

Укрхлібпром

Професори НУХТ Віра Іванівна Дробут, В.М.Ковбаса (в центрі),
Генеральний директор «Укрхлібпрому» О.М. Васильченко (другий справа) серед колег на науково-практичній конференції «Іноваційні технології в хлібопекарському виробництві» 17 вересня 2024 року.
Фото із архіву журналу «Світ продуктів».


Ігор Коваленко, Анатолій Пилипенко - оглядачі журналу «Світ продуктів».

<< Назад