Слайд-шоу
Слайд-шоу

Новини

 

 

 

20 вересня 2011 року

Підписано Меморандум порозуміння між Кабінетом Міністрів України, виробниками продовольчих товарів та суб’єктами системи мережевої роздрібної торгівлі

20 вересня 2011 року Кабінет Міністрів України, представники виробників продовольчих товарів та суб’єктів мережевої роздрібної торгівлі підписали Меморандум щодо необхідності стабілізації цінової ситуації на внутрішньому ринку соціально значущих продовольчих товарів.

Від Уряду Меморандум підписали Перший віце-прем‘єр-міністр України  – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв та Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Микола Безуглий.

Від виробників продовольчих товарів документ підписали представники громадських професійних організацій і провідних підприємств та компаній, від суб‘єктів мережевої роздрібної торгівлі – представники найбільших торговельних підприємств України.

Виробники соціально значущих продовольчих товарів зобов'язалися не допускати необґрунтованого зростання оптових цін на товари згідно з переліком до даного Меморандуму. Зазначений перелік включає борошно пшеничне вищого сорту, хліб простої рецептури, крупи (гречану, пшоняну, вівсяну, горохову, рисову), макаронні вироби другого класу, яловичину та свинину (крім безкісткового м‘яса), м‘ясо птиці (тушки бройлерів I-ї категорії), ковбасні вироби варені (крім вищого сорту), молоко коров‘яче із вмістом жиру до 2,5 відсотка включно, сир кисломолочний із вмістом жиру до 9 відсотків включно, масло вершкове з часткою жиру до 72,5 відсотка включно, спред, яйця курячі С1 (в упаковці 30 штук), цукор, олію соняшникову рафіновану фасовану.

Крім того, виробники взяли на себе зобов’язання встановлювати на зазначені продовольчі товари рентабельність виробництва не вище 12 відсотків, не допускати скорочення обсягів та асортименту цих товарів, гарантувати належну якість продовольчих товарів та укладати прямі договори із суб‘єктами роздрібної торгівлі.

Представники мережевої роздрібної торгівлі зобов‘язалися, згідно Меморандуму, встановлювати на соціально значущі продовольчі товари торговельну націнку не вище 10 відсотків ціни виробника-постачальника без врахування витрат на їх транспортування у міжміському сполученні, здійснювати розрахунки за товари згідно з переліком (перелік додається) не пізніше 10 банківських днів (для позицій 2,4,6,7-13 переліку) та 45 банківських днів (для позицій 1,3,5,14 та 15 переліку)  після прийняття покупцем товарів, не застосовувати для них різні бонуси та інші надбавки за наявність таких товарів на полицях.

У свою чергу Кабінет Міністрів України взяв на себе зобов‘язання залучати представників виробників та підприємств торгівлі до підготовки урядових рішень щодо регулювання ринків продовольства та торговельних відносин, удосконалити державне цінове регулювання на соціально значущі продовольчі товари, забезпечувати рівний доступ виробників до державної підтримки через механізм здешевлення кредитів, сприяти технічному переоснащенню підприємств шляхом включення енергозберігаючого обладнання для підприємств харчової та переробної промисловості до переліку енергозберігаючих матеріалів, обладнання та устаткування, що звільняються від ввізного мита, та операції з увезення яких на митну територію України звільняються від обкладення податком на додану вартість.

Відповідно до підписаного Меморандуму, об’єднанням «Укрхлібпром» надані пропозиції Міністерству аграрної політики та продовольства України щодо включення до зазначеного переліку обладнання для виробництва хлібобулочних виробів, печей хлібопекарських, котлів парових та пальників газових.

Виконання умов Меморандуму покликано створити прозорі умови для ефективної діяльності всіх учасників ринку соціально значущих продовольчих товарів, які будуть вигідні і виробникам,  і продавцям, і споживачам зазначених товарів.

ПЕРЕЛІК
соціально значущих продовольчих товарів вітчизняного виробництва, на які поширюється дія Меморандуму

1. Борошно пшеничне вищого сорту
2. Хліб вагою більш як 500 грамів з борошна пшеничного та житнього та їх
суміші, простої рецептури
3. Крупи: гречана, пшоняна, вівсяна, горохова, рисова
4. Яловичина (крім безкісткового м’яса)
5. Макаронні вироби другого класу
6. Свинина (крім безкісткового м’яса)
7. М'ясо птиці (тушки бройлерів 1-ї категорії)
8. Ковбасні вироби варені (крім вищого сорту)
9. Молоко коров’яче (пастеризоване) із вмістом жиру до 2,5 відсотка включно
(в упаковці із плівки)
10. Сир кисломолочний з вмістом жиру до 9 відсотків включно
(у пергаментній упаковці)
11. Масло вершкове з масовою часткою жиру до 72,5 відсотка включно
12. Спред
13. Яйця курячі С1 (в упаковці 30 штук)
14. Цукор кристалічний
15. Олія соняшникова рафінована, фасована

<< Назад