Слайд-шоу
Слайд-шоу

24 11 2011 відбулося засідання Ради Об’єднання «Укрхлібппром»,

 

 

 

24 листопада 2011 року відбулося засідання Ради Об’єднання «Укрхлібппром», на якому  розглядалося питання щодо ситуації на ринку зерна, борошна і хліба та було заслухано звіт генерального директора Об’єднання «Укрхлібпром» про роботу, проведену виконавчим апаратом у  II півріччі 2011 року.

В роботі засідання взяли участь керівники підприємств хлібопекарської галузі, заступник Голови Антимонопольного комітету Русинський М.П., директор Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства Куць О.І.

У своєму виступі Васильченко О.М. відзначив, що тенденція до зниження обсягів виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Україні зберігається (у 2010 році зменшення порівняно з попереднім, 2009 роком, становило 1,1%, за 10 місяців 2011 року - 1,7%).

2011 рік, як і попередні 3 роки, характеризується рекордно високим урожаєм зернових: за даними Мінагрополітики та продовольства, станом на 21 листопада поточного року намолочено 55,4 млн. тонн зерна, в тому числі пшениці - 22,3 млн. тонн, жита – 0,6 млн. тонн. Проте якість зерна із року в рік погіршується, у зв’язку з чим зростають витрати підприємств на виробництво якісної продукції (за рахунок поліпшувачів та збагачувачів).

З 1 липня 2011 року в Україні було запроваджено експортне мито на зерно, в результаті чого на внутрішньому ринку було зафіксовано незначне зниження цін на нього.

Васильченко О.М. відмітив, що на всіх рівнях виконавчої влади були намагання примусити хлібопекарські підприємства відповідно знизити ціни на свою продукцію, і робота Укрхлібпрому була спрямована на відстоювання позиції щодо неможливості та недоцільності такого зниження.

Основні аргументи:

Інші складові витрат (крім борошна), які становлять понад 50 відсотків у собівартості виробництва хліба (допоміжна сировина, газ та електроенергія, заробітна плата з відрахуваннями, транспортні витрати) зростали. Зокрема, з 1 липня поточного року Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) України підвищила граничні ціни на газ для промислових споживачів на 18 відсотків, а з 1 жовтня ц. р. ще майже на 12 відсотків.

Одночасно з 1 жовтня 2011 року на 2,6 відсотка було збільшено законодавчо встановлений рівень мінімальної заробітної плати (з 960 до 985 гривень).

Відповідно до рішень Уряду, тенденція до збільшення розміру мінімальної заробітної плати збережеться і надалі. Так, з 1 грудня 2011 року передбачається збільшення мінімальної заробітної плати на 1,9 відсотка (з 985 до 1004 грн.), з 1 січня 2012 року – ще на 6,9 відсотка (з 1004 до 1073 грн.).

Інтервенції борошна з Аграрного фонду у 2011 році не виконували стабілізуючу роль на ринку хліба, оскільки ціни на борошно Аграрного фонду перевищують ринкові ціни.

З 22 жовтня ц. р. вступив в силу Закон України, відповідно до якого скасовані експортні мита на пшеницю і суміш пшениці та жита. Закупівельні ціни на пшеницю 3 та 4 класів, за даними Мінагрополітики, станом на 1 листопада ц.р. склалися на рівні відповідно 1601 та 1522 грн./тонну (найнижчого рівня вони досягли в середині липня – 1441 грн./тонну пшениця 3 класу та 1400 грн./тонну пшениця 4 класу). Закупівельні ціни на жито гр. А станом на 1 листопада ц.р. досягли рівня 1620 грн./тонну (у кінці липня 2011 року – 1513 грн./тонну).

В умовах жорсткого тривалого регулювання цін на хліб кількість збиткових підприємств із року в рік зростає і на сьогодні досягла майже половини з них. За даними Держкомстату за січень-червень 2011 року в цілому галузь отримала 177,2 млн. гривень збитків. При цьому 48,2 відсотка хлібопекарських підприємств стали збитковими.

Розмір заробітної плати на підприємствах хлібопекарської галузі сьогодні, як і в попередні роки, залишається нижчим від середнього по Україні та в промисловості. Це спричинило таку проблему, як плинність кадрів.

Заступник Голови Антимонопольного комітету Русинський М.П. у своєму виступі відзначив, що дослідження ринку хліба та хлібобулочних виробів – це частина системного дослідження ринку соціально значущих продовольчих товарів, метою якого є визначення частки кожного учасника на ринку. Виявлення всіх виробників хліба в регіонах, як зазначив Русинський М.П., дасть можливість пред’являти однакові вимоги до них та ставити питання про створення рівних умов ведення бізнесу для всіх суб’єктів господарювання.

В ході обговорення керівники хлібопекарських підприємств висловили стурбованість, що наявність «тіньового» ринку хліба та хлібобулочних виробів, а особливо його розширення – це одна з основних проблем на сьогодні.

Створення рівних умов господарювання дало б можливість промисловим  хлібопекарським підприємствам нарощувати обсяги виробництва та використовувати наявні потужності в повній мірі, тим самим гарантуючи продовольчу безпеку та високу якість продукції.

Оптимальним засобом вирішення цієї проблеми могло б бути, як зазначив Васильченко О.М., запровадження (наприклад, на 5 років) спеціального режиму оподаткування ПДВ для підприємств хлібопекарської галузі на зразок того, який на даний час діє для сільськогосподарських підприємств.
Директор Департаменту продовольства Куць О.І. у своєму виступі відмітив, що Мінагрополітики та продовольства вживаються заходи щодо скорочення та контролю за експортом продовольчого зерна, особливого жита.

Куць О.І. поінформував також, що Мінагрополітики спільно з Об’єднанням «Укрхлібпром» підготовлено проекти  постанов Кабінету Міністрів України:

«Про внесення змін до пункту 12 додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548» (щодо встановлення на регульовані сорти хліба граничного рівня рентабельності до 15 відсотків, але не нижче 10 відсотків);

«Про внесення змін до Переліку енергозберігаючих матеріалів, обладнання, устаткування та комплектуючих, що звільняються від ввізного мита та операції з увезення яких на митну територію України звільняються від обкладення податком на додану вартість» (щодо включення до зазначеного переліку обладнання для виробництва хлібобулочних виробів, печей хлібопекарських, котлів парових та пальників газових).

Крім того, як поінформував присутніх Васильченко О.М., у Верховній Раді зареєстровані законопроекти: Про ціни і ціноутворення (реєстр. № 9361), Про внутрішню торгівлю (реєстр. № 9443), Про внесення змін до Кодексу України про надра (щодо видобування питних підземних вод та сприяння хлібопекарської галузі) (реєстр. № 9418), в опрацюванні яких приймали участь і фахівці Об’єднання.

Розглянувши та проаналізувавши всі матеріали з обговорюваних питань, Рада Об’єднання прийняла рішення звернутися до Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» та доручити йому визначити економічно-обґрунтований норматив рентабельності виробництва хліба та хлібобулочних виробів, який би забезпечував масу прибутку, необхідну для технічного розвитку підприємств та вирішення соціальних питань працюючих.

Крім того, прийнято рішення щодо необхідності продовження роботи по відстоюванню інтересів хлібопекарських підприємств, забезпеченню ефективної роботи Аграрного фонду, підготовці та прийняттю відповідних нормативно-правових та законодавчих актів.

<< Назад