Слайд-шоу
Слайд-шоу

Новини

 

 

 

26 липня 2011 року

В Міністерстві аграрної політики та продовольства України проведено нараду щодо прогнозу цін на хліб

26 липня 2011 року в Міністерстві аграрної політики та продовольства України під головуванням Першого заступника Міністра Безуглого М.Д. було проведено нараду щодо прогнозу цін на хліб з зерна урожаю 2011 року.

В нараді взяли участь представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Департаменту харчової промисловості Міністерства аграрної політики та продовольства України, Аграрного фонду, Київської міської державної адміністрації, керівники підприємств хлібопекарської галузі.

На нараді було відзначено, що завдяки цьогорічному високому врожаю зернових прогнозується зниження цін на зерно на внутрішньому ринку.

Разом з тим, Голова Ради об’єднання «Укрхлібпром» Васильченко О.М. вкотре відзначив, що хліб випікається не з зерна, а з борошна. А при зниженні (прогнозованому) цін на зерно урожаю 2011 року до 1600грн. за 1 тонну не очікується адекватного зниження цін на борошно, оскільки зниження вартості сировини для борошномельних підприємств відбувається одночасно з подорожчанням енергоносіїв, заробітної плати, інших складових.

Що стосується борошна Аграрного фонду, то з 1 липня 2011 року збільшені ціни на пшеничне борошно - на 8 відсотків, на житнє - на 3 відсотки. Тому інтервенції борошна з Аграрного фонду сьогодні не спроможні виконувати стабілізуючу роль на ринку хліба.

Інші фактори: допоміжна сировина, газ та електроенергія, заробітна плата з відрахуваннями, транспортні витрати тощо становлять понад 50 відсотків у собівартості виробництва хліба. І ці затратні елементи зростають. Зокрема, з 1липня ц.р. майже на 20 відсотків зросли ціни на природній газ, питома вага якого в структурі собівартості становить 8–11 відсотків. У зв’язку з цим подорожчання хліба становить 8-10 коп. на 1 кілограмі.

Неминуче зростання цін, у зв’язку з подорожчанням енергоносіїв, на допоміжну сировину (дріжджі, цукор, олію, маргарин тощо).

У зв’язку з цим можливе незначне зниження ринкових цін на борошно не компенсує зростання цін на природній газ, допоміжну сировину та інші складові.

Як відзначив Васильченко О.М., в умовах, коли кожне друге хлібопекарське підприємство є збитковим, а з жовтня ц.р. передбачається чергове значне підвищення тарифів на газ, а також збільшення законодавчо встановленого рівня мінімальної заробітної плати, відтермінування введення економічно-обґрунтованих цін на хліб призведе до неминучого одноразового значного зростання цін на хліб або до повної зупинки підприємств галузі.