Слайд-шоу
Слайд-шоу

Новини

 

 

 

27 січня 2015 року

Щодо роботи Аграрного фонду

Впродовж 2014 року Аграрним фондом було реалізовано хлібопекарським підприємствам 315 тис. тонн борошна, виробленого із зерна державного інтервенційного фонду (найвищий показник за всі роки роботи Аграрного фонду). Зазначені обсяги інтервенцій, які були забезпечені завдяки тісній співпраці виробників хліба та ПАТ «Аграний фонд», зіграли стабілізуючу роль на ринку хліба.

Сьогодні на внутрішньому ринку відзначається невпинне зростання цін на борошно – основну сировину для хлібопечення. Зокрема, за  даними АПК-інформ, станом на 26 січня 2015 року ціни на борошно зросли порівняно з початком року в середньому по Україні на:

  • пшеничне  вищого сорту – на 14,5% (з 4150 до 4750 грн./тонну);
  • пшеничне першого сорту – на 15,2% (з 3950 до 4550 грн./тонну);
  • пшеничне  другого сорту – на 10,1% (з 3450 до 3800 грн./тонну);
  • житнє обдирне   – на 13,7% (з 2550 до 2900 грн./тонну).

Враховуючи, що частка борошна у структурі собівартості виробництва хліба становить понад 50%, при такому зростанні цін на нього лише продовження товарних інтервенцій борошна може стати стримуючим фактором та забезпечити цінову стабільність на ринку хліба.

Проте, за інформацією хлібопекарських підприємств, на сьогодні призупинено укладання трьохсторонніх договорів між ПАТ «Аграрний фонд», обласними державними адміністраціями та виробниками хліба на постачання  борошна хлібозаводам, оскільки Міністерством аграрної політики та продовольства України не визначені обсяги щомісячного постачання борошна хлібозаводам у 2015 році.

Призупинення поставок борошна з Аграрного фонду в умовах, коли рівень ринкових цін на борошно перевищує ціни, встановлені на борошно  Аграрного фонду на 500-900 грн./тонну, в залежності від регіону та сорту борошна, призведе до значного зростання цін на хліб та хлібобулочні вироби.

<< Назад