Слайд-шоу
Слайд-шоу

Новини

 

 

 

28 липня 2011 року

В Антимонопольному комітеті України проведено нараду щодо проблем на ринку хліба та шляхів їх вирішення

28 липня 2011 року в Антимонопольному комітеті України під головуванням заступника Голови Антимонопольного комітету РусинськогоМ.П. проведено нараду щодо проблем на ринку хліба та шляхів їх вирішення. Проведення наради було ініційовано об’єднанням «Укрхлібпром» з метою формування повноцінного конкурентного середовища на ринку хліба та створення єдиних для всіх суб’єктів господарювання правил, як це передбачено програмою реформ Президента.

В нараді взяли участь фахівці Антимонопольного комітету, об’єднання «Укрхлібпром», керівники підприємств хлібопекарської галузі.

Відкриваючи нараду, у вступному слові Русинський М.П. відмітив, що Антимонопольний комітет підтримує ініціативу Укрхлібпрому щодо дослідження ринку хліба і готовий вивчити факти, які були викладені у підготовленій об’єднанням Заяві щодо нерівних умов ведення бізнесу суб’єктами господарювання на ринку хліба та хлібобулочних виробів та порушення вимог антимонопольного законодавства на цьому ринку.

Голова Ради об’єднання «Укрхлібпром» Васильченко О.М. у своєму виступі відзначив, що неузгодженість дій місцевих державних адміністрацій в частині встановлення граничних рівнів рентабельності виробництва сортів хліба масового вжитку в регіонах (від 2 до 12 відсотків) призводить до різних умов господарської діяльності суб’єктів господарювання. При цьому фактично виробництво цих виробів в більшості регіонів є збитковим.

Серед факторів, які негативно впливають на конкурентне середовище та ставлять у нерівні умови учасників ринку, є також продаж борошна Аграрного фонду (за цінами нижчими від ринкових), який здійснюється за певним колом покупців. Як приклад, підприємства сусідніх областей – Херсонської і Миколаївської – отримали у I півріччі 2011 року борошна Аграрного фонду в кількості відповідно 6 і 55 відсотків від загальної потреби.

Як відмітив Васильченко О.М., фактичне виробництво хліба та хлібобулочних виробів за січень-грудень 2010 року в обсязі 1,807 млн. тонн, відповідно до статистичних даних, при фактичному споживанні 4,6 млн. тонн (виходячи з мінімальних норм) свідчить, що понад 60 % обсягів виробництва знаходяться поза організованим ринком хліба. При цьому легально працюючі хлібопекарські підприємства несуть основний тягар податкового, бюджетного та соціального навантаження.

В ході наради керівники хлібопекарських підприємств внесли Антимонопольному комітету пропозицію визначати товарні ринки, виходячи не з обсягів виробництва хліба, а з обсягів його споживання.

Учасниками наради висловили стурбованість погіршенням фінансового стану підприємств через подальше зростання цін на газ, допоміжну сировину, бензин тощо при адміністративному стримуванні цін на хліб.

Назріла необхідність створення єдиних для всіх виробників хліба – найбільш соціально значущого продукту – правил ведення господарської діяльності шляхом встановлення єдиного на всій території України рівня рентабельності виробництва сортів хліба масового вжитку та внесення змін до Податкового Кодексу України.

В заключному виступі Русинський М.П. висловив готовність, в межах компетенції Антимонопольного комітету, дослідити висловлені фахівцями галузі факти та підтримати пропозиції Укрхлібпрому щодо внесення змін до чинного законодавства з метою створення рівних умов ведення бізнесу на ринку хліба та хлібобулочних виробів.

Крім того, за підсумком наради прийнято рішення щодо проведення міжвідомчої наради з проблемних питань галузі.