Слайд-шоу
Слайд-шоу

Новини

 

 

 

28 листопада 2012 року

Відбулося засідання Ради Об’єднання «Укрхлібпром»

28 листопада 2012 року відбулося засідання Ради Об’єднання «Укрхлібпром», на якому було заслухано звіт генерального директора Васильченка О.М. про підсумки роботи хлібопекарських підприємств об’єднання «Укрхлібпром» за 9 місяців 2012 року, розглянуто питання щодо ситуації на ринку зерна, борошна і хліба та перспектив роботи хлібопекарських підприємств з Аграрним фондом. Відбулося обговорення законодавчих та нормативно-правових актів щодо відновлення повноважень Державної інспекції України з контролю за цінами, зокрема норм Закону України «Про ціни і ціноутворення» (нова редакція від 21.06.2012 р. № 5007-VI).

У своєму виступі Васильченко О.М. відзначив збереження тенденції  до зниження обсягів виробництва хліба та хлібобулочних виробів: за 9 місяців поточного року в цілому по Україні відбулося зменшення порівняно з відповідним періодом попереднього року на 5,4%.

За даними хлібопекарських підприємств, які звітують перед Укрхлібпромом, за 10 місяців п. р. виробництво хліба та хлібобулочних виробів зменшено порівняно з відповідним періодом попереднього року на 2,5%.

Аналізуючи цінову ситуацію на ринку хліба та хлібобулочних виробів, Васильченко О.М. відзначив її стабільність: індекс споживчих цін на хліб (за даними Держстату) за 10 місяців 2012 року склав 101,1%. Хлібопекарська промисловість України в складний передвиборчий рік виконала своє головне завдання – не допустити перебоїв  в забезпеченні населення хлібом, а головне – сприяти збереженню  соціального спокою в суспільстві.

Ціни на всі види хліба та хлібобулочних виробів з початку року залишалися практично незмінними. В деяких регіонах ціни не переглядалися протягом півтора – 2 років.

В той же час фактичні витрати на виробництво хліба (ціни на борошно та допоміжну сировину, тарифи на газ та електроенергію, транспортні витрати,  законодавчо встановлений рівень мінімальної заробітної плати) за цей період зросли.

В таких умовах, при відсутності будь-якої підтримки зі сторони держави, фінансовий стан хлібопекарських підприємств із року в рік погіршується, про що свідчать дані Державної служби статистики: в цілому хлібопекарська галузь отримала за 6 місяців 2012 року 88 млн. гривень збитків (47% підприємств або практично кожне друге працювали збитково).

Васильченко О.М. у своєму звіті відзначив, що внаслідок зростання збитковості виробництва хліба підприємства не мають можливості направляти кошти на підвищення заробітних плат працівникам. Тому розмір заробітної плати на підприємствах хлібопекарської галузі сьогодні, як і в попередні роки, залишається нижчим від середнього по Україні та в промисловості, що спричинило таку проблему, як плинність кадрів.

Аналізуючи ситуацію на ринку зерна та борошна, Васильченко О.М. зазначив, що, незважаючи на високий урожай зернових впродовж останніх років, відзначається збільшення цін на основну сировину - борошно, в тому числі і з державного інтервенційного фонду: у 2011 році ціни на борошно Аграрного фонду зросли у порівнянні з цінами 2010 року на 34,5 – 39,3%, у 2012 році - на 3,4 - 7,8% (в залежності від сорту).

Тому інтервенції борошна з Агарного фонду у 2012 році, як і в попередньому 2011 році, не можуть виконувати стабілізуючу роль на ринку хліба.

При обговоренні норм Закону України від 21.06.2012 № 5007-VI «Про ціни і ціноутворення» Васильченко О.М. звернув увагу на чинність норм  статей  12 та 15 зазначеного Закону (щодо зобов’язання органів, які під час державного регулювання цін встановлюють ціни в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, відшкодовувати різницю за рахунок коштів відповідних бюджетів).

В ході обговорення керівники підприємств висловили стурбованість тим, що виробництво пшениці в Україні із року в рік зменшується: майже з 26 млн. тонн у 2008 році до 15,5 млн. тонн у 2012 році. Обсяги зібраного жита зменшені з 1,5 млн. тонн у 2008 році до 0,65 млн. тонн у 2012 році. Відзначається тенденція до зростання цін на борошно на внутрішньому ринку та зменшення його пропозицій.

Якість борошна Аграрного фонду не завжди відповідає належним показникам. Додаткові витрати на перевезення борошна Аграрного фонду до підприємства нівелюють його переваги в ціні. Необхідність попередньої оплати за борошно Аграрного фонду призводить до нестачі обігових коштів.

Ігнорування із року в рік проблем хлібопекарської галузі призвело до того, що при відсутності прибутку став неможливим ні технічний розвиток підприємств, ні впровадження на них енергозберігаючих технологій, ні розробка сучасних систем забезпечення якості і безпеки продукції. При цьому галузь, в умовах непередбачуваності державної політики по відношенню до хліба, стала неприваблива для інвесторів.

Керівники підприємств відзначили також необхідність продовження роботи щодо висвітлення проблемних питань хлібопекарських підприємств та  формування позиції членів Об’єднання через засоби масової інформації.

Оскільки керівники всіх рівнів виконавчої влади заявляють про відсутність підстав для збільшення цін на хліб, робота Укрхлібпрому у 2012 році, як відзначив Васильченко О.М., була спрямована на відстоювання позиції щодо необхідності приведення цін до економічно обґрунтованого рівня.

Розглянувши та проаналізувавши всі матеріали з обговорюваних питань, Рада Об’єднання прийняла рішення, серед іншого, направити звернення до Кабінету Міністрів України щодо врегулювання ситуації в хлібопекарській галузі (щодо розроблення механізму поетапного приведення цін на хліб та хлібобулочні вироби до економічно-обґрунтованого рівня та визначення єдиних критеріїв регулювання цін на хліб та хлібобулочні вироби).

<< Назад