Слайд-шоу
Слайд-шоу

Новини

 

 

 

28 січня 2014 року

У 2013 році в Україні було вироблено хліба та хлібобулочних виробів на 7,6% менше,
ніж у  попередньому році

Відповідно до офіційної статистики, динаміка обсягів виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Україні має стійку тенденцію до зниження.

До 1990 року в Україні щороку випікалося близько 7 млн. тонн хліба та хлібобулочних виробів. В подальші роки виробництво зазначеної продукції зменшилося більше, ніж у 4 рази.

Так, за даними Державної служби статистики, у 2012 році в Україні було вироблено 1679 тис. тонн хліба та хлібобулочних виробів, що на 4,8% менше, ніж у  попередньому році.

Довідково: У 2011 році зменшення порівняно з попереднім, 2010 роком, становило 2,5%. У 2010 році зазначений показник становив 1,1%.

У 2013 році спад виробництва хліба та хлібобулочних виробів поглибився.

За даними Державної служби статистики, за січень-грудень 2013 року в Україні було вироблено 1510,7 тис. тонн хліба та хлібобулочних виробів, що на 7,6% менше, ніж у  попередньому році.

Об’єктивні причини зниження обсягів виробництва хліба та хлібобулочних виробів:

  • скорочення чисельності населення України – на 1 грудня 2013 року кількість наявного населення, за оцінкою Держстату, становила 45 млн. 447 тис. осіб і зменшилася в порівнянні з аналогічною датою попереднього року на 113,2 тис. осіб;
  • зміни в структурі харчування громадян України – переорієнтація споживачів на інші продукти харчування;
  • збільшення виробництва хліба суб’єктами господарювання, що не звітують про обсяги перед статистичними органами – це міні-пекарні та супермаркетами, що виробляють хліб під власними торговими марками.

Враховуючи, що в усіх регіонах попит на хліб та хлібобулочні вироби задовольняється в повній мірі, є всі підстави зробити припущення про все більше розширення тіньового ринку хліба, чому сприяють, на наш погляд, конкурентні переваги виробників хліба, що оподатковуються за спрощеною системою, адміністративне регулювання цін на хліб, що виробляється промисловими хлібозаводами, та відсутність при їх збитковому виробництві  державної підтримки промислових виробників хліба.

<< Назад