Слайд-шоу
Слайд-шоу

НОВИНИ

 

 

 

І Н Ф О Р М А Ц І Я
про підсумки роботи підприємств хлібопекарської галузі,
виконавчого апарату Об’єднання “Укрхлібпром” та ЦВТЛ у 2012 році

Підсумки роботи підприємств хлібопекарської галузі

Виробництво хліба та хлібобулочних виробів

Відповідно до офіційної статистики, динаміка обсягів виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Україні має стійку тенденцію до зниження (1,5 – 2% щорічно).

Причини зниження обсягів виробництва хліба - скорочення чисельності населення України, зростання виробництва хліба міні-пекарнями та супермаркетами, зміни в структурі харчування громадян України (переорієнтація споживача на інші продукти харчування).

За попередніми даними Державної служби статистики, у 2012 році в Україні вироблено 1607,4 тис. тонн хліба та хлібобулочних виробів, що на 5,3% менше, ніж у  попередньому році.

Збільшення обсягів виробництва відзначено лише у 2 регіонах - Полтавській (на 3,1%) та  Київській (на 1,4%) областях.

Забезпеченість населення хлібом та хлібобулочними виробами

Мінімальний споживчий кошик, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.2000р. № 656 «Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів  непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення», передбачає споживання хліба та хлібобулочних виробів на 1 особу в кількості 101 кілограм на рік або 277 грам  на добу.

Враховуючи, що в усіх регіонах попит на хліб та хлібобулочні вироби задовольняється в повній мірі, фактичне споживання хліба та хлібобулочних виробів населенням України орієнтовно становить 4,6 млн. тонн на рік.
Порівняння фактичних обсягів виробництва і обсягів споживання хліба та хлібобулочних виробів свідчить, що 35% зазначеної продукції виробляється промисловими хлібозаводами, 65%  обсягів споживання залишаються поза статистичною звітністю. І ця частка щороку збільшується.

Поглиблення спаду виробництва хліба та хлібобулочних виробів впродовж останніх років, коли на ринку було достатньо борошна, дає підстави зробити припущення про збільшення виробництва хліба міні-пекарнями та супермаркетами, що виробляють хліб під власною торговою маркою.

Структура виробництва хліба, що виробляється промисловими хлібопекарськими підприємствами, із року в рік суттєво не змінюється. Як свідчать статистичні дані, найбільшу питому вагу (45% від загального обсягу виробництва хлібобулочних виробів) складає хліб пшеничний.  Житні і житньо-пшеничні сорти хліба становлять 31%. Виробництво булочних виробів складає 23% від загального обсягу виробництва.

Впродовж останніх років відзначається незначне збільшення виробництва пшеничних сортів хліба і зменшення  житніх і житньо-пшеничних сортів.

Цінова ситуація на ринку зерна, борошна та хліба

Хлібопекарська промисловість України в складний передвиборчий період виконала своє головне завдання – не допустити перебоїв  в забезпеченні населення хлібом, а головне – сприяти збереженню  соціального спокою в суспільстві.

Цінова ситуація на ринку хліба та хлібобулочних виробів характеризувалася стабільністю (споживчі ціни на хліб зросли у 2012 році на 2,7%). Між тим, ціни реалізації хліба не покривали зростаючі витрати на його виробництво.

Впродовж 2011-2012 років майже на 60% подорожчав природний газ для промислових споживачів.

У 2012 році на 12,9% (з 1004 до 1134 грн.) збільшено законодавчо встановлений рівень мінімальної заробітної плати. 
Зростали також тарифи на електроенергію, ціни на допоміжну сировину (зокрема, дріжджі та сіль), транспортні витрати (за рахунок зростання цін на бензин).

Відзначалося збільшення цін на основну сировину - борошно.

За інформацією АПК-Інформ, впродовж 2012 року ціни на пшеничне борошно на внутрішньому ринку  зросли в межах 8-18% і на кінець року коливалися на борошно вищого сорту по регіонах від 3080 до 3380 грн. за тонну.

Ціни на пшеницю на внутрішньому ринку зросли у 2012 році на 21-24%.

Робота Аграрного фонду

Поставка хлібопекарським підприємствам борошна з державних ресурсів покликана компенсувати зростання витрат, що впливають на ціну хліба.

Між тим, інтервенції борошна з Аграрного фонду у 2012 році, як і в попередньому 2011 році, не виконували стабілізуючу роль на ринку хліба.

Впродовж 2012 року Аграрним фондом було відвантажено 36,7 тис. тонн борошна, виробленого з зерна державного інтервенційного фонду, при  місячній потребі в борошні для виробництва хліба та хлібобулочних виробів в обсязі близько 100 тис. тонн.

Зазначені цифри свідчать про неефективність інтервенцій борошна з Аграрного фонду у 2012 році.

Фінансовий стан хлібопекарських підприємств

За даними Державної служби статистики, за січень-вересень 2012 року підприємства по виробництву хліба та хлібобулочних виробів отримали 86 млн. гривень збитків (46% підприємств одержали 200 млн. гривень збитків, 54% підприємств  отримали 114 млн. гривень прибутків).

Довідково: У 2010 році 37 відсотків підприємств були збитковими, у 2011 році таких підприємств було 40 відсотків.

Заробітна плата в галузі

Розмір заробітної плати на підприємствах хлібопекарської галузі (при всіх передбачених законодавством доплатах за роботу в нічний та вечірній час, за роботу в недільні дні, за інтенсивність праці тощо) сьогодні, як і в попередні роки, залишається нижчим від середнього по Україні та в промисловості. Так, за даними об’єднання «Укрхлібпром», середньомісячна заробітна плата в хлібопекарській галузі за 2012 рік становила 2681 грн., що на 11,4% нижче рівня середньомісячної заробітної плати всього по Україні (3025 грн.), на 23,4% нижче середньої заробітної плати в цілому по промисловості (3500 грн.) та на 7,3% – нижче середньої заробітної плати в харчовій промисловості (2893 гривні).
Порівняно з попереднім 2011 роком середньомісячна заробітна плата у 2012 році зросла в середньому по галузі на 13,4 %, що нижче відповідного показника в цілому по Україні (14,9 %) та  у харчовій промисловості (13,9 %).

Це спричинило таку проблему, як плинність кадрів, показник якої за  2012 рік становив майже 28 відсотків.

Робота виконавчого апарату Об’єднання “Укрхлібпром” у 2012 році

• Співпраця з органами виконавчої влади, громадськими організаціями та представництво в них

Укрхлібпром є членом Ради національних асоціацій товаровиробників при Кабінеті Міністрів України, Громадської Ради при Міністерстві аграрної політики та продовольства України, Громадської ради при Державній інспекції України з контролю за цінами, а також Ради Федерації роботодавців України. Генеральний  директор Об’єднання  «Укрхлібпром» Васильченко О.М.  бере участь в засіданнях відповідних Рад.

Голова Ради Об’єднання Васильченко О.М. є постійним представником хлібопекарських підприємств на щотижневих нарадах, які проводить керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства України.

• Інформаційно-аналітичне, методичне  забезпечення та консультативна робота, розповсюдження передового досвіду вітчизняних та зарубіжних хлібопекарів

Виконавчим апаратом Укрхлібпрому на постійній основі проводиться аналітична робота та надається підприємствам інформація щодо:

  • аналітичних даних з виробництва продукції;
  • рівня роздрібних та середніх оптових цін на хлібобулочну продукцію;
  • середньої заробітної плати;
  • наявності на ринку України хлібопекарського обладнання, запчастин, сировини, матеріалів тощо.

На постійній основі проводиться робота по підготовці Галузевої Угоди, внесенню змін до неї та методичному забезпеченню хлібопекарських підприємств зазначеними нормативними документами.

Об’єднання систематично інформує українських пекарів про галузеві виставки, які проходять в Україні та за її межами, а також розповсюджує серед учасників інформацію щодо передового досвіду вітчизняних та зарубіжних хлібопекарів.

З метою залучення досвіду хлібопекарів інших країн і встановлення постійних ділових зв’язків з ними Укрхлібпромом організовано участь хлібопекарських підприємств в роботі 17-тої Міжнародної  спеціалізованої виставки “Хліб-2012” та 6-тої Міжнародної  спеціалізованої виставки “КондитерЕкспо-2012”.

Укрхлібпромом  11-13 вересня 2012 року була організована поїздка групи представників підприємств хлібопекарської галузі України до м. Мінська на 8-му Міжнародну виставку «Хлебное и кондитерское дело». В рамках виставки  була проведена конференція «Сучасні технології і обладнання для хлібопекарського і кондитерського виробництв». Пекарі України відвідали 2 підприємства у м. Мінську - сучасний  хлібозавод № 6 і хлібозавод № 2, який славиться житніми сортами хліба. Були налагоджені нові ділові контакти.

• Проведення та участь в нарадах, робочих зустрічах, “круглих столах”  тощо

У звітному 2012 році за участю генерального директора Об’єднання  «Укрхлібпром» Васильченка О.М. та фахівців галузі було проведено низку важливих заходів.

01 лютого 2012 року в Міністерстві аграрної  політики та продовольства України під головуванням заступника Міністра Сеня О.В. було проведено нараду з питання забезпечення стабільної цінової ситуації на ринку хліба. В нараді взяли участь представники міністерства, Національної академії аграрних наук України, Інституту аграрної економіки, керівники Аграрного фонду, Державної продовольчо-зернової корпорації, об’єднань та підприємств хлібопекарської галузі. Мета наради – проаналізувати ситуацію на ринку хліба та узгодити заходи щодо забезпечення стабільних цін на хліб та підтримки виробників хліба.

03 вересня 2012 року відбулася зустріч генерального директора Об’єднання «Укрхлібпром» Васильченка О.М. та генерального директора ПАТ «Київхліб» Череди В.В. з Віце-прем’єр-міністром України – Міністром соціальної політики України Тігіпко С.Л. Мета зустрічі – переконати, що в умовах, коли кожне друге хлібопекарське підприємство є збитковим, зростають ціни на зерно та борошно, тарифи на енергоносії, поетапно збільшується законодавчо встановлений рівень мінімальної заробітної плати, для забезпечення цінової стабільності на ринку хліба  необхідна підтримка промислових хлібопекарських підприємств.

10 грудня 2012 року в Міністерстві аграрної  політики та продовольства України на апаратній нараді під головуванням Першого заступника Міністра Бісюка І.Ю. було заслухано питання про основні пріоритетні напрямки розвитку хлібопекарської галузі. Доповідаючи з даного питання, голова Ради об’єднання «Укрхлібпром» Васильченко О.М. виділив основні пріоритетні напрямки розвитку галузі та озвучив основні проблеми, які накопичилися в хлібопекарській галузі і роками не вирішуються.

Впродовж року були робочі зустрічі генерального директора Об’єднання  «Укрхлібпром» Васильченка О.М. із заступником Міністра аграрної політики Сенем О.В. з виробничих питань, що вимагали нагального вирішення.

Неодноразово проводилися наради за участю представників Укрхлібпрому в Торгово-промисловій палаті Україні, Федерації роботодавців України, на яких розглядалися питання щодо формування повноцінного конкурентного середовища на продовольчих ринках, створення єдиних для всіх суб’єктів господарювання правил, а також відбувалося обговорення проектів законодавчих та нормативно-правових актів, зокрема проекту Закону України «Про внутрішню торгівлю».

• Підготовка звернень, листів  та пропозицій з питань діяльності галузі

Оскільки керівники всіх рівнів виконавчої влади впродовж минулого року заявляли про відсутність підстав для збільшення цін на хліб, робота Укрхлібпрому була спрямована на відстоювання позиції щодо необхідності приведення цін до економічно обґрунтованого рівня.

Зазначене питання, а також питання щодо прийняття нормативно-правових актів по підтримці підприємств галузі, підвищенню ефективності її роботи, ефективності роботи Аграрного фонду були викладені в листах, які направлялися Міністерству аграрної політики та продовольства України, Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, Міністерству соціальної політики України, Антимонопольному комітету України.

Укрхлібпром  знайшов  порозуміння в  центральних органах виконавчої влади   в питанні щодо необхідності зміни державної політики на ринку хліба.

Зокрема, Антимонопольний комітет України підтримав пропозиції  Укрхлібпрому  щодо поступового переходу на вільне ціноутворення на ринку хліба і направив відповідне звернення до Міністерства  економічного розвитку і торгівлі України. Мінекономрозвитку підготувало об’єктивну інформацію щодо ситуації на ринку хліба з відповідними пропозиціями щодо зміни цінової політики на ринку хліба, які були направлені для розгляду Прем’єр-міністру України Азарову М.Я.

В своїх листах та зверненнях Укрхлібпром надавав наступні пропозиції по створенню сприятливих умов для ефективної діяльності виробників хліба:

- Забезпечити в регіонах (використовуючи повноваження Державної інспекції з контролю за цінами та інші важелі) регулювання цін на хліб лише в межах наданих місцевим органам влади повноважень (рівень рентабельності виробництва встановлювати лише на хліб вагою більш як 500 грамів простої рецептури);

- Законодавчо визначити єдині для всіх виробників критерії регулювання (мінімальний рівень рентабельності, обсяги виробництва регульованих видів хліба);

- Передбачити для хлібопекарських підприємств пільги, зокрема:
оплату за борошно Аграрного фонду здійснювати не на умовах попередньої оплати, а по факту його поставки;
оплату вартості газу та електроенергії здійснювати за фактом їх споживання без попередньої оплати;

- Внести зміни до Податкового кодексу України в частині запровадження (наприклад, на 5 років) спеціального режиму оподаткування ПДВ для підприємств хлібопекарської галузі на зразок того, який на даний час діє у сфері сільського та лісового господарства – залишок суми податку на додану вартість залишався б у розпорядженні виробника і був спрямований ним на технічне переоснащення підприємств.

- Сприяти прискоренню прийняття проекту Закону України «Про внутрішню торгівлю» (реєстр. № 9443).  

• Нормативно-правова робота

У 2012 році Укрхлібпромом була проведена значна робота по ініціюванню прийняття нормативно-правових актів, які спрямовані на підвищення ефективності діяльності підприємств галузі та їх підтримку.

Урядова постанова щодо продовження на 2013 рік постачання на хлібопекарські підприємства борошна, виробленого із зерна державного інтервенційного фонду, вперше була прийнята до початку року (постанова Кабінету Міністрів України від 26.12.2012 № 1196 «Про внесення зміни до пункту 2 Порядку постачання та використання борошна, виробленого із зерна державного інтервенційного фонду»).

До відома: Борошно Аграрного фонду використовується хлібопекарськими підприємствами для виготовлення хліба та хлібобулочних виробів, що користуються найвищим споживчим попитом в регіоні, асортимент яких затверджується радою міністрів Автономної республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2012 року № 392 «Про внесення змін до переліку енергозберігаючих матеріалів, обладнання, устаткування та комплектуючих, що звільняються від ввізного мита та операції з увезення яких на митну територію України звільняються від обкладення податком на додану вартість» звільнено від ввізного мита та ПДВ частину обладнання для хлібопекарської промисловості.

03 серпня 2012 року набрав чинності Закон України  від 21.06.2012 № 5007-VI «Про ціни і ціноутворення», в опрацюванні проекту якого приймали участь і фахівці Об’єднання.

До відома: Даним Законом визначено, що державні регульовані ціни запроваджуються на товари (серед іншого), які мають істотну соціальну значущість (п.1 статті 12).

Державні регульовані ціни повинні бути економічно обґрунтованими (забезпечувати відповідність ціни на товар витратам на його виробництво, продаж (реалізацію) та прибуток від його продажу (реалізації) (п.2 статті 12).

Кабінет Міністрів України, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які встановили державні регульовані ціни на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, зобов’язані відшкодувати суб’єктам господарювання різницю між такими розмірами за рахунок коштів відповідних бюджетів (п. 1 статті 15).

Установлення Кабінетом Міністрів України, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування державних регульованих цін на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, без визначення джерел для відшкодування різниці між такими розмірами за рахунок коштів відповідних бюджетів не допускається і може бути оскаржено в судовому порядку (п. 2 статті 15).

Фахівці Об’єднання приймають участь в опрацюванні законопроекту Про внутрішню торгівлю (реєстр. № 9443). Зокрема, законопроектом «Про внутрішню торгівлю» (стаття 16) встановлено терміни розрахунків торговельних організацій за реалізовані продовольчі товари не пізніше десяти робочих днів з дня отримання партії товарів, строк  придатності яких менше десяти днів. Укрхлібпромом запропоновано терміни розрахунків за поставлені продовольчі товари встановлювати не в робочих днях, а в календарних, затверджувати перелік продовольчих товарів, відносно яких встановлюються строки розрахунків, за погодженням з профільними галузевими формуваннями, врегулювати питання щодо того, хто несе збитки при поверненні з торговельної мережі продовольчих товарів, які не були реалізовані впродовж передбаченого граничного терміну їх реалізації.

• Інформаційна робота через ЗМІ та Сайт Укрхлібпрому

Голова Ради Об’єднання “Укрхлібпром”  через засоби масової інформації та професійні журнали “Хлібопекарська і кондитерська промисловість України”, “Продукти та інгредієнти”, “Хранение и переработка зерна”,  “Хлебный бизнес” впродовж року  в своїх виступах та інтерв’ю, висвітлюючи проблемні питання хлібопекарських підприємств, формував позицію членів Об’єднання та відстоював їх інтереси.

Найбільш резонансним стала публікація інтерв’ю Васильченка О.М. 8 жовтня 2012 року в журналі “Forbes”. 

• Підготовка та перепідготовка фахівців галузі, відзначення урядовими та галузевими нагородами кращих працівників і колективів підприємств

Вагомий внесок в роботу підприємств  вносять інститути по  підготовці та перепідготовці  фахівців  хлібопекарської промисловості.

13-14 листопада 2012 року об’єднання «Укрхлібпром» спільно з Інститутом післядипломної освіти НУХТ провели науково-технічний семінар: «Сучасне обладнання для виробництва хлібобулочної продукції та борошняних кондитерських виробів». В роботі семінару взяли участь 20 керівників технічних служб хлібопекарських підприємств.

За поданням і підтримкою Укрхлібпрому у зв’язку зі святкуванням професійного свята "Дня працівників харчової промисловості" кращі колективи і фахівці галузі були відзначені  Міністерством аграрної політики та продовольства України. Така ж робота проводилась протягом року з нагоди ювілейних дат працівників галузі та підприємств.

Укрхлібпром за поданням керівників колективів продовжує роботу щодо нагородження кращих працівників хлібопекарської промисловості галузевою трудовою відзнакою “Почесний пекар України”.

Впродовж 2012 року цією нагородою було відзначено 10 кращих хлібопекарів.

<< Назад